maanantai 20. syyskuuta 2021

Työssäoppiminen & niksit vko 6

Kuudes viikko on takana, mitään mullistavaa ei ole tapahtunut viimeisen viikon aikana. Hommat ovat jatkuneet pitkälti samanlaisina. Opettaja tuli käymään perjantaina ja tehtiin vähän suunnitelmaa kahdelle viimeiselle viikolle. Tähän voisin listata niksejä joita olen oppinut ompelimossa.

Jos teet uutta käännettä esimerkiksi lahkeeseen, taita lahjetta 3cm, silitä ja sitten ompele niin että taitat kankaan reunan taitteen sisälle. Näin ei tarvitse silittää kahta taitetta lahkeeseen.

Olkasauma taittuu eteenpäin. Muutkin saumat taittuvat eteen/ylöspäin. Näin saumasta tulee huomaamattomampi.

Jos housun lahje kapenee tai levenee paljon, pitää taitteen jälkeen ommella sivusauma leveämmäksi tai kapeammaksi.

Jos puvun housun lahkeessa on nauha ja se pitää siirtää, voi nauhan päät polttaa ja näin ei tarvitse avata sivusaumaa tai kääntää nauhan päitä kun ompelet sen takaisin kiinni lahkeeseen.

Jos käytössäsi ei ole pikeerauskonetta, voit tehdä samantapaisen taitoksen ompelemalla lahkeeseen tukikangasta liimapuoli ylöspäin ja kun taitat ja silität siitä kohdasta, tukikangas kiinnittää taitteen ilman näkyvää saumaa.

Saumojen kohdistaminen on helppoa kun laittaa nuppineulan tismalleen sauman päältä kiinni.

Jos olet lyhentämässä farkkuja ja sinulta ei löydy saman väristä lankaa siihen, voit ottaa langan farkuista jos se on ketjutikkiä. Ketjutikin saa helposti pois ja sitä on riittävästi perustikkiin.

Jos kavennat esim housun lahjetta ja aloitat jo olemassa olevasta saumasta ompelun pienemmäksi, aloita hieman kaarella sisäänpäin niin, ettei saumaan tule kulmaa joka saattaisi tehdä kankaaseen näkyvän kohouman

Kun ompelet nurkkaa, minkä pitää kääntyä, älä ompele reunan yli jotta kankaalla on tilaa kääntyä


Pääsin kyllä ensimmäistä kertaa pikeeraamaan farkkuja, harvoin niitä nimittäin pikeerataan.

Pikeerattu farkun lahje

Ja tokavikaa viikkoa viedään, kiitos katselusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti